En oppustelig redningsvest er designet til at yde den samme sikkerhed som en traditionel redningsvest, hvor du ved bevidstløshed bliver vendt om på ryggen og har luftvejene fri af vandet. Samtidig har en oppustelig redningsvest den fordel, at den er lettere og fylder langt mindre end en traditionel redningsvest. Det skyldes, at vesten først bliver aktiveret og pustet op, hvis du falder i vandet. Dette gør at den oppustelige redningsvest er blevet et meget populært valg blandt fritidssejlere, da du har en meget større bevægelsesfrihed og komfort, så du bedre kan navigere rundt i båden eller kajakken.
En oppustelig redningsvest kan fås fra ca. 600 kr. og opefter.
Til gengæld kræver den oppustelige redningsvest en del mere vedligeholdelse og indsigt end en fastvest. Udover den almindelige vedligeholdelse, hvor vesten skal holdes så tør som muligt og man skal undgå at sidde på den, skal du sætte dig ind i hvordan man genpakker den samt skifter co2-patron og tablet.
Sådan fungerer en oppustelig redningsvest
Redningsvesten fungerer på den måde, at opdriftsmidlet først bliver frigivet og pumpet ind i vesten, når den kommer i vand. Det kan ske enten ved automatisk udløsning eller manuel udløsning, hvor en kulsyre (co2) gaspatron bliver aktiveret og puster redningsvesten op.
De oppustelige redningsveste fås i udgaver med enten manuel oppustningssystem eller med automatisk oppustningssystem. Desuden sidder der på alle redningsveste et mundstykke, så der altid er mulighed for selv at puste vesten op, hvis nu mekanikken skulle svigte eller du gerne vil øge opdriften.
Ved manuel udløsning skal du trække i en snor, som sidder udenpå vesten og som så udløser gaspatronen, så vesten puster sig op. Dette kræver, at du er ved bevidsthed og en habil svømmer.
Ved automatisk udløsning puster vesten sig selv op, uden at du behøver gøre noget, hvis du falder overbord og kommer i kontakt med vand. Det skyldes, at der sidder en lille vandopløselig tablet, som ved kontakt med vand, sætter en kædereaktion i gang. På alle oppustelige redningsveste med automatisk udløsning er der også mulighed for manuelle udløsning med træk i snoren.
Hvis du falder i vandet, skal vesten puste sig op inden for 5 sekunder.
Nedenstående video (på engelsk) viser, hvordan en oppustelig redningsvest virker, hvordan den tilpasses samt hvordan vesten vedligeholdes.
Vedligeholdelse af oppustelig redningsvest
For at din oppustelige redningsvest fungerer efter hensigten, skal den vedligeholdes rigtigt og efterses jævnligt. Det er ikke vanskeligt, men kræver selvfølgeligt at man sætter sig grundigt ind i brugsanvisningen, så du selv kan genpakke vesten samt skifte co2-patron og tablet.
[list type=”check”]
- Læg redningsvesten på et bord og åben den i siden. Pak nu vesten ud og læg godt mærke til hvordan den er samlet. Den skal nemlig pakkes på samme måde.
- Tag kulsyrepatronen ud og tjek at der ikke er prikket hul i toppen af den. Er der det skal den udskiftes.
- Vej også patronen. På siden af den står bruttovægten. Der må højest være en forskel på 2 gram fra bruttovægten.
- Tjek den vandopløselige tablet. Den må ikke være blød, så skal den udskiftes. Tjek også udløbsdatoen på siden af den.
- Kontroller at den grønne sikkerhedssplit ikke er gået i stykker og om den manuelle udløser er ført tilbage.
- Pust vesten op med mundstykket og lad den ligge i 16-24 timer. Vesten må ikke tabe luft.
- Pak nu vesten ned igen. Det er vigtigt at den bliver pakket rigtigt sammen, så følg den brugsanvisning som følger med redningsvesten.
[/list]
Har redningsvesten været i saltvand, skal den altid skylles i ferskvand og hænges til tørre inden den bliver pakket igen.
Ellen Thyme skriver
Til min selvoppustelige redningsvest fra Helly Hansen Inflatable 150N EN ISO 12402-3 mangler jeg en pakkeanvisning. Jeg faldt i vandet i efteråret, hvor den blev udløst og først nu vil jeg pakke den sammen, men aner ikke hvordan. Kan I sende mig en, sige hvor jeg kan finde den på nettet eller hvor jeg på anden måde kan fremskaffe den.
JanusH skriver
Hej Ellen
Se denne video om pakning af selvoppustelige redningsveste fra Dansk Forening For Rosport https://www.youtube.com/watch?v=EJGSG7KKtRA
eller denne beskrivelse (fra det norske Redningsselskab) https://www.redningsselskapet.no/sikker-til-sjos/slik-pakker-du-vesten-klar-for-en-ny-sesong/
Mvh. Janus